St. John The Baptist Ukrainian Catholic Church in Newark NJ

Інтернет: вихід чи тупик?

Інтернет – це річ, без якої ми, люди 3-го тисячоліття не можемо уявити наше життя. Чи могли наші дідусі та бабусі тільки уявити собі, що їхні нащадки купуватимуть їжу та одяг, навіть не виходячи з дому; що на зміну звичайним листам прийдуть листи в електронному вигляді; що спілкуватися із своїми рідними та друзями буде дуже легко за допомогою мобільних додатків?

Погодьтеся, деколи ми і самі не помічаємо, як рука тягнеться ввімкнути ноутбук чи мобільний телефон та подивитися нові фото друзів у Фейсбуці. Це вже, немов рефлекс. Але, чи часто ми задумуємось, скільки часу забирає у нас інтернет та як це відбувається?

Згідно з дослідженнями веб-дизайн компанії «Go-Gulf», люди разом провели в режимі «онлайн» вже 4 мільйони років. Понад 40% населення планети є користувачами інтернету. На момент написання цієї статті користувачами інтернету було 3,798,564,897 людей, і цей показник збільшується приблизно на 400 користувачів кожної хвилини. В 1995 році тільки 1% населення нашої планети були користувачами в мережі інтернет. Коли географічно подивитися на користувачів інтернету, то перше місце займає Азія, натомість найменше користувачів є в Океанії.

Сьогодні люди використовують інтернет по-різному: відправляють електронну пошту, отримують більш детальну інформацію через пошукові системи, взнають прогноз погоди, купляють продукти чи одяг в інтернет-магазинах, читають та двляться останні новини, спілкуються із своїми друзями, тощо…

Як виявилося, користування соціальними мережами - це найбільш "трудомістка робота" для користувачів інтернету. Звичайний користувач інтернету витрачає близько 22% свого часу на сайтах соціальних мереж. Цікавим є той факт, що звичайний користувач Facebook «просиджує» там близько 7 годин, 45 хвилин і 49 секунд на місяць. У цій же соціальній мережі відбувається близько 800 мільйонів оновлень щодня. Важко повірити, але загальна тривалість відео, яке щохвилини завантажують на YouTube, становить 60 годин, а в Google щодня надходить більше 1 мільярда запитів.

23 січня 2016 року папа Франциск, після зустрічі з главою Apple Тімом Куком у Ватикані, сказав наступні слова: “Інтернет, соцмережі і текстові повідомлення є «даром Божим», якщо їх використовувати мудро”. За словами понтифіка, електронні листи, текстові повідомлення, соціальні мережі і чати також можуть бути формами спілкування між людьми. Та все ж таки “не технологія визначає чи спілкування є істинним, а людське серце і наша здатність використовувати з розумом кошти, які є в нашому розпорядженні”, - сказав Папа Римський Франциск.

Щоб йти «в ногу з часом», церква старається протягом останніх років використовувати інтернет для проповідування Слова Божого не тільки через веб-сайти, але й також через соціальні мережі Ютуб, Фейсбук, Твітер, Інстаграм… Наша парафія також присутня в мережі інтернет.

Інтернет – річ, безсумнівно, корисна. Проте не забуваймо, що вона здатна викликати неабияку залежність. Отож пам'ятаймо: занурюючись у віртуальний світ, ніколи не забуваймо про реальне життя. Адже в ньому набагато є більше емоцій та барв.

P.S. – На закінчення написання цієї статті, користувачами інтернету стало на 26,135 людей більше, і становить 3,798,591,032 людей.

о. Микола Бичок, ЧНІ